Teksti: Petri Wilska

Hai SM 2019-51

Kuva: Mika Lilja

Hai veneiden SM kilpailut purjehdittiin 8.-11.8. Suomalaisen Pursiseuran isännöiminä Sirpalesaaren edustalla C rata-alueella.

Edelliset stadin kisat purjehdittiin samalla radalla viisi vuotta sitten. Tuolloin Helsingistä oli mukana neljä venettä, kun tänä vuonna stadin haita oli puolet joukosta eli kaksitoista. Voidaankin sanoa, että hait ovat palanneet Helsinkiin ja innokkaita seiloreita on enemmän kuin veneisiin mahtuu. Pelkkä veneiden lisääntyminen ei vielä takaa menestystä, mutta muutama venekunta on jo selvästi parantanut kulkuaan.

Torstaina saapui suurin osa veneistä ja luvassa oli rekisteröinnin lisäksi mittauksia sekä yhdistyksen vuosikokous. Vuosikokouksessa vakioasioiden lisäksi oli mukana kaksi sääntömuutosehdotusta: Håkan Forssin ehdotus SM sääntöjen muutoksesta siten, että kilpailuun ilmoitetun pinnamiehen ’ajopakko’ poistetaan ja Bobi Casénin ehdotus luokkasääntöjen muutoksesta siten, että veneen kölin ja rungon kuiduttaminen sallittaisiin.

Veneitä kilpailuun osallistui 24, kolme Kokkolasta, neljä Tampereelta, viisi Naantalista ja loput kaksitoista siis pääkaupunkiseudulta. Kilpailussa purjehdittiin täydet kahdeksan lähtöä lähes kaikissa mahdollisissa keleissä. Pari viikkoa Helsingin edustaa vaivannut heikko ja suunnaltaan kovin vaihteleva tuuli vallitsi kahtena ensimmäisenä päivänä, mutta lähdöt saatiin kuitenkin ajettua.

Ensimmäisen päivän lähtövoitot jakautuivat kolmelle venekunnalle, Janne Laine FIN-104 Hui Hai, Kai Saksi FIN-256 Zic-Zac ja Fabian Björndahl FIN-261 Anita.

Toisena päivänä voitot ottivat Markku Savolaisen kipparoima FIN-281 Fiia ja kaksi voittoa vei Kai Saksen ohjastama FIN-256 Zic-Zac.

Kolmantena päivänä tuuli nousi 13-14m/s, liivipakko liputettiin jo rannassa ja meno spinnuosuuksilla oli ajoittain hurjaa katseltavaa. Broachauksia nähtiin ja yksi ikävä veteen putoaminenkin jouduttiin todistamaan kovassa tuulessa sattuneen vahinkojiipin vuoksi. Onneksi yksi lautakunnan veneistä oli lähettyvillä valppaana ja suuremmilta ikävyyksiltä vältyttiin. Veneiden kolaroinneiltakaan ei vältytty. Molemmat lähdöt menivät Ville Kurjen ohjaamalle FIN-238 Foster’sille.

Suomen mestaruuden vei jälleen kerran Kai Saksi, FIN-256, Zic-Zac miehistöllä Ilkka Tuomi ja Mikko Hongell. Toinen sija meni hyvää sarjaa nakuttaneelle Markku Savolaiselle, FIN-281, Fiia miehistönä Jouni Tuikkanen ja Ari Savolainen. Pronssi meni raketin lailla Haipurjehduksen kärkeen viime vuonna ampaissut Anita FIN-261 Fabian Björndahlin kipparoimana miehistöllä Thomas Wevar ja Petro Pälviranta.

Perjantaina saunottiin saunalautassa ja lauantaina grillattiin ja nautittiin hai-illasta telakkakentällä - kokonaisuutena kisat onnistuivat palautteesta päätellen varsin hyvin. Kiitos kaikille kilpailijoille ja toimihenkilöille upeista SM kisoista!

Linkki lopputuloksiin tässä.

Mika Liljan kuvia SM-kisoista täällä.