Teksti: Jouni Ristiluoma

Neljä SM-kultaa, seitsämän hopeaa ja kolme pronssia. Kunnioitettavan määrän SM-mitaleita vuosien saatossa napsinut Johan Hartell voitti tänä vuonna Hai rankingin. Hartell osoitti että koko kesää ei tarvitse ranking kisoja kiertää kunhan voittaa ne joihin osallistuu. Lisänä tottakai täytyy menestyä SM-kisoissa missä valtaosa rankingpisteistä napsitaan.

Kokkolassa Hartell poimi kymmenen rankingpistettä voittaen neljästä lähdöstä kaksi. Pietarsaaressa sama vakuuttava tahti jatkui ja jälleen neljästä startista kaksi lähtövoittoa. SM-kisoissa yksi lähtövoitto ja varmaa purjehtimista terävimmässä kärjessä varmisti uran seitsämänne SM-hopean.

Miten ja mistä Hartellin menestys johtuu? Voitaneen rehellisesti tituleerata Hartell Hailuokan professoriksi. Sivusta ja hyvinkin usein perästä seuranneena voin sanoa että huolellinen ja analyyttinen valmistautuminen johtaa hyviin tuloksiin. Menestyksen siemen on kylvetty jo vuosien saatossa pitämällä vene kunnossa. Vaikka Heidi (FIN-189) ei ole varustettu uusimmilla Harkenin heloilla, empä muista milloin Hartell olisi keskeyttänyt kilpailua välinerikkoon. Veneen pohja on sileä eikä kasva sen koommin levää kuin simpukkaakaan. Purjeet eivät ole joka vuosi uusia mutta ne toimivat Heidin mastossa. Kun perusasiat on kunnossa, voi merellä keskittyä olennaiseen.

Radalla sama huolellisuus jatkuu. Startit ovat hyviä, ei parhaita mutta riittävän hyviä taistellakseen jatkuvasti kärjessä. Venevauhti on riittävän hyvä joka mahdollistaa kriittisten metrien voittamisen vapaiden tuulien saavuttamiseksi. Kun soppaan lisätään vielä harkitseva sekä ennakoiva taktiikka, on menestyksen avaimet olemassa.

Onnittelut Hai rankingin voitosta koko Heidin 2015 miehistölle!

Team Hartell

 Kuvassa rankinvoittajat Henrik Bergfors, Johan Hartell ja Auli Hartell.