Vuotaako veneesi? Monet haiveneet alkavat vanhemmiten vuotaa ja syy on yleensä emäpuussa. Emäpuu happanee n. 50 vuodessa ja jos haluat purjehtia kuivalla veneellä, emäpuu täytyy uusia.

Kuinka emäpuu vaihdetaan haiveneeseen? Tapoja on varmasti lähes yhtä monta kuin tekijää, mutta Siviin se tehtiin seuraavasti:

1. Vene roikkumaan päistä pukkien varaan.

2. Köli irti.

3. Puutäyte irti.

4. Pohjatukeista joka toinen taltalla halki ja leveämpi puoli ehjänä malliksi.

5. Uudet pohjatukit paikalleen, sovittamalla ja höyläämällä alapuoli sopivaksi (kiinnitys ruuveilla vanhoista naulanreijistä, mutta ei kahteen alimpaan lautaan).

6. Tämän jälkeen jäljellejääneet joka toiset pohjatukit samoin. Tällä tavalla vene pysyy kasassa eikä halkea.
   - Pohjatukkeja me vaihdettiin kaikki avotilasta ja keulaan päin niin monta kuin pystyi.

7. Kaksi alinta lautaa irti (rälläkällä niittien kannat pois ja niitit pois lyömällä sisäpuolelta).

8. Nyt vanhan emämuun voi sahata poikki ja tiputtaa lattialle.

9. Veneeseen jääneet emäpuun päät viistottiin pitkällä viistellä jotta siihen voi liimata uuden puun.

10. Uusi emäpuu liimattiin suoraan paikalleen 4:stä laudasta (empäpuun paksuus oli muistaakseni 90mm).

11. Emäpuun kiinnitys pohjatukkeihin pulteilla, kuten originaali.

12. Uudet alimmat pohjalaudat paikalleen (kaaret sahasimme poikki siten että emäpuun ja kaarien väliin jäi n. 2-3cm tyhjää. Näin vesi pääsee paremmin virtaamaan veneen alimpaan kohtaan, josta se on helppo pumpata pois.

13. Tämän jälkeen kiinnitimme kölin ja teimme uuden puukölin kölin ja emäpuun väliin.

Helppo homma! Seuraava kuvasarja selventää työn vaiheita.

020930 01

 Vene nostettin ensin trailerille, jolla se kuljetettiin pajalle. Samalla vene tyhjennettiin kaikesta irtoavasta tavarasta.

 

020930 03'

Jo trailerilla ollessa aloimme rapsuttelemaan maalia pohjasta jotta saimme selville miten pohjatukit olivat kiinnitettynä veneeseen. Oskari oli 40-luvulla näemmä käyttänyt nauloja, joten pohjatukkeja ei pystynyt ehjänä irroittamaan.

 

020930 04

Taltta käteen ja pohjatukit halki. Leveämpi puoli koitettiin pitää ehjänä, jotta saatiin malli uudelle. Ensin poistettiin joka toinen pohjatukki.

 

021010 01

Tässä on saatu pari ensimmäistä sovitettua paikalleen. Työkaluna höylä ja metodina höyläys - sovitus - höyläys - sovitus - höyläys - sovitus ja lopulta kiinnitys. Tukit kiinnitettiin isolla ruuvilla, mutta ei kahteen alimpaan lautaan.

 

021010 02

Samalla poistettiin maalit tukin alta, koska tarkoitus oli poistaa kaikki maalit sisältä. Ajateltiin sitten lopuksi kylästää paatti kunnolla ja se onnistuu paremmin ilman maalia.